Behavioral Science Unit, a viselkedéselemzés bölcsője

A viselkedés elemzés születése és jelene

A viselkedéstudomány nem más, mint egy egyedülálló kifejezés, amely magában foglalja az egyének közötti kölcsönhatásokat; a csoportok dinamikája a szociális rendszereken A viselkedés elemzésének tudománya, ha konkrét társadalomtudományi tudományágakat nézzük a kriminológia-, a pszichológia-, és a pszichiátria tudománya által vizsgált terület. A viselkedési tudományok az egyes viselkedés formák megértését kísérlik meg, ebben bele tartoznak a megértési a technikák, a taktikára és az eljárásokra vonatkozó tételek kidolgozása.

Mindennek bölcsőjét az USA-ban kell keresnünk. 1972-ben a „Nemzeti Akadémia” képzését Washingtonból, az újonnan épült FBI Akadémiára költöztették, amely jelenleg Virginiában, Quantico-ban található.

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_Science_Unit

1972-ben felállt a Behavioral Science Unit elnevezésű Viselkedés Tudományi Egység. Ők alkották meg a „sorozatgyilkos” kifejezést, az ezzel kapcsolatos a bűnügyi nyomozási elemzést, a profilalkotást.

Ha a kihallgató fel tudja mérni, vagy akár megérteni az elkövető személyiségét, motivációját, akkor ezeket elképesztő hatékonysággal tudja felhasználni a felderítés során, akár arra, hogy olyan bizonyítékokat ismerjen meg, amelyet az elkövető nélkül soha, vagy aránytalan nagy idő- és munka ráfordítása vagy csak szerencse árán. De igaz ez arra az esetre is, hogy a feltételezett elkövetőt ennek segítségével ki lehet zárni az adott bűncselekmény elkövetéséből, és a szükséges erőforrásokat a valódi elkövető felderítésére lehet fordítani.

Viselkedési interjúprogram segítségével kísérlik meg az erőszakos elkövetők megértését

Az interjúk során az elkövetők életének minden aspektusára megpróbálnak kitérni – a legkorábbi gyermekkori élményektől az elkövetési időpontjáig. Az ilyen interjúk egy folyamatos BAU program részét képezik, hogy megértsék az erőszakos elkövetők elméjét. Az elkövető interjúprogramja összhangban van a BAU általános küldetésével.

„Soha nem fogjuk elérni a teljes és teljes igazságot az elkövetőktől” – mondta az egyik ügynök, aki az interjút végezte. „De összegyűjtöttük az összes információt, az igazságot és a hazugságokat, és mindkettőből tanulunk.”

A konzultatív interjúkból származó adatokat kutatási és képzési célokra is felhasználják, és lehetőségük van arra is, hogy segítsenek az adott, még folyamatban lévő bűnügyben dolgozó nyomozóknak.

Az FBI Behavioral Science Unit jelenleg is működik, nagyobb teljesítménnyel mint korábban bármikor. Számos kurzusuk van, együttműködve a Virginia Egyetemmel.

A vizsgálat középpontjában a bűnelkövető áll, megpróbálják megérteni az elkövetőt.

A Behavioral Science Unit viselkedési elemzési egysége valójában három különálló egységből áll, amelyek mindegyike különlegességgel rendelkezik: a terrorizmus elleni küzdelem / fenyegetések értékelése, a felnőttek elleni bűncselekmények és a gyermekek elleni bűncselekmények területén.

Céljuk, hogy a szövetségi, állami, helyi és nemzetközi bűnüldöző szerveknek viselkedési alapú operatív támogatást nyújtsanak a szokatlan vagy ismétlődő erőszakos bűncselekmények, terrorizmus és az ún. „időérzékeny bűncselekmények”, mint pl. például az emberrablások vizsgálata tárgyában. A BAU ügynökeinek, elemzőinek és támogató személyzetének szakértelme segítette a nyomozók számtalan erőszakos bűncselekmény megoldásában.

A BAU az erőszakos bűncselekmények elemzésének nemzeti központja (NCAVC) része, amelyet az FBI kritikus incidens-reagálási csoportja (CIRG) irányít.

Az Országos Erőszakos Bűnözés-elemző Központ (NCAVC)

öt egységből áll:

 • Viselkedési elemzés 1. egység (terrorizmus, gyújtogatás és robbanóanyagok)
 • Viselkedési elemzés 2. blokk (fenyegetések, számítógépes bűnözés és nyilvános korrupció)
 • Viselkedési elemzés 3. egység (gyermekek elleni bűncselekmények)
 • Viselkedési elemzés 4. egység (felnőttek elleni bűncselekmények, ViCAP)
 • Viselkedési elemzés 5. egység (kutatás, stratégia és oktatás)

Az erőszakos bűncselekmény-elhárítási program (ViCAP) egy olyan adatbázis és webes eszköz, amely a bűnüldöző szervek számára hozzáférhetővé teszi a gyilkosságok, a szexuális támadások, az eltűnt személyek és az azonosítatlan emberi maradványok információit, amelyek földrajzilag eloszlanak, lehetővé téve a rendőrség számára, hogy jobban koordinálja a kommunikációt és a potenciálisan kapcsolódó bűncselekményekre vonatkozó vizsgálati erőfeszítései hatékonyabbak legyenek. Az FBI fenntartja az adatbázist, és elemzőink segítséget nyújtanak a nyomozóknak az eset-kapcsolatokkal és egyéb elemzésekkel. Több mint 5000 bűnüldöző szerv vett részt 1985-ben létrehozott ViCAP-ban, és több mint 85.000 esetet rögzítettek a rendszerbe.

Az NCAVC munkatársai operatív támogatást nyújtanak számos esetben, ideértve többek között a hazai- és nemzetközi terrorizmust; a célzott erőszak fenyegetését (például iskolákban, munkahelyeken és közterületeken vagy épületekben történő lövöldözéssel való fenyegetések); számítógépes bűnözés; nyilvános korrupció; gyermekek áldozatait érintő ügyek (gyermekrablás vagy titokzatos eltűnések, gyermekgyilkosságok és a gyermekek áldozatai); a felnőtt áldozatokat érintő esetek (például sorozat, tömeges és egyéb gyilkosságok); sorozatos  nemi erőszak; zsarolás; emberrablás; a termék manipulálása; gyújtogatás és robbantás; és tömegpusztító fegyverek.

Az NCAVC munkatársai időigényes, helyszíni támogatást nyújtanak a nyomozóknak és a komplex vizsgálatok vezetőinek. A viselkedés elemző egységek közvetlen támogatást nyújtanak az FBI válság tárgyalóinak az elrablással, túszejtéssel, kizsákmányolással, fenyegetésekkel és egyéb ügyekkel kapcsolatos esetekben.

Az NCAVC az FBIa ügynökeiből és szakembereiből áll, valamint más szövetségi ügynökségek képviselőiből, köztük az Egyesült Államok Capitol Rendőrségéből, az alkohol-, dohány-, lőfegyver- és robbanóanyagok irodájából, valamint a haditengerészeti bűnügyi nyomozó szolgálatból (NCIS). Emellett mind az 56 FBI-irodának NCAVC-koordinátora van, akik helyi és helyi ügynökségek támogatási és képzési kéréseit kezelik.

Az NCAVC a következő szolgáltatásokat nyújtja:

 • bűnügyi elemzés
 • ismeretlen jogsértők profiljai
 • elkövető motivációs elemzése
 • kapcsolatelemzés
 • vizsgálati javaslatok
 • több ügynökségi koordináció
 • veszélyek értékelése és kezelése
 • interjú stratégiák
 • büntetőeljárás és tárgyalási stratégiák
 • szakértői bizonyság
 • kritikus események elemzése

Az NCAVC kiterjedt kutatást folytat bűnüldözési szempontból is, gyakran más bűnüldözési, kormányzati és tudományos szervezetekkel együtt. A kutatási eredményeket kiadványokban, képzési osztályokban, szemináriumokban és konferenciákon ismertetik a szakmával.

Jelenleg is számos új kutatást folytatnak, reagálva a jelen kihívásaira, így pl. a stresszkezelés és az öngyilkosság megelőzése kapcsán, az elszaporodó iskolai lövöldözések kapcsán. Új terület a számítógépes zaklatás. A jövőre nézve, miért történik ez? Mi a változás? Mi a változás a mintában?

dr. Csontos Zsolt LL.M., gazdasági büntetőjogi szakjogász

forrás: https://www.fbi.gov

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .