Magamról

„It is hard to believe that a man is telling the truth when you know that you would lie if you were in his place” azaz nehéz elhinni valakiről, hogy igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk. Ez az oldalam mottója amely véleményem szerint hűen tükrözi a kihallgatás buktatóit és szépségeit egyaránt.

A KSH adatai szerint 2016-ban 303.201, 2015-ben 365.149 ügy érkezett a járásbíróságokhoz és munkaügyi bíróságokhoz. Bizton állíthatom, hogy ezen ügyek majd mindegyikében történt valamilyen kihallgatás. A bíróságokra érkezett büntetőügyek száma is minden évben meghaladja az 50.000-es számot, 1991 – 2003 között ez a szám a 100.000 is meghaladta. Minden bűnügyben sor került kihallgatásra, mégpedig nem tévedünk nagyot ha azt gondoljuk, hogy nem 1 tanú és 1 gyanúsított lett kihallgatva. Az ügyészség az általa felügyelt nyomozások tekintetében átlagosan 50-60% között emel vádat, a fennmaradó ügyek így el sem jutnak az említett bírósági ügyekben, tehát ez is van évi 40.000 ügy, amelyekben szintén számos kihallgatásra sor kerül. Beszélhetünk még a különböző szabálysértési és közigazgatási eljárásokról, ahol szintén rendszeresen végeznek kihallgatásokat. Becslésem szerint éves szinten az országban ilyen-olyan eljárási szabályok szerint biztosan végrehajtanak legalább 1.000.000 kihallgatást. Ezeket a kihallgatásokat pedig a közigazgatási ügyintézőktől a rendőrökön, ügyészeken keresztül a bírákig a legkülönbözőbb emberek végzik.

Végzik ezt úgy, hogy a kihallgatások gyakorlati végrehajtására, taktikájára, pszichológiájára, az emlékezés folyamatának tudományelméleti alapjaira, emlékezést segítő technikák alkalmazására semmilyen valós, érdemi képzést nem kaptak. Az adott jogág kihallgatással kapcsolatos eljárásjogi szabályait kell/ene ismerniük, ezen kívül más érdemi elvárás velük szemben nincs. Képzeljük csak el, hogy pl. a kihallgatások gyakorlati végrehajtását nem tanították sem a volt Rendőrtiszti Főiskolán, és nem tanítják most sem a Nemzetvédelmi Egyetemen. A különböző kriminalisztikai szakjogász képzéseken is úgy tanítanak kihallgatás taktika tárgyakat, hogy ezzel kapcsolatos irodalmat kérnek számon, mindenféle gyakorlati képzés nélkül. Olyan ez, mintha valakit autószerelőnek, vagy orvosnak tanítanánk csak könyvből.

Dr. Csontos Zsolt LL.M. gazdasági büntetőjogi szakjogász vagyok, egykoron r. őrnagy, jogi és Rendőrtiszti Főiskolai diplomával, jogi szakvizsgával és szakjogászi végzettséggel rendelkezem. Több mint 20 éves gyakorlatom van bűnügyi, szabálysértési, közigazgatási kihallgatások terén, több ezer kihallgatást végeztem, melynek során láttam és jelenleg is látom a rendszert belülről és kívülről is „működni”. Tapasztalataim szerint vannak nagyon magas színvonalon kihallgató szakemberek, bár lényegesen kisebb arányban. A kihallgatás „tanítása” ma lényegében kimerül abban, hogy tudja valaki nagyjából az ezzel kapcsolatos eljárásjogi szabályokat, és nézze, figyelje a néhány éve már dolgozó kollégája hogyan csinálja. Csináljuk, ahogy szoktuk, mert így szoktuk…

A weboldalam célja az, hogy a kihallgatás jogi-, kriminalisztikai-, pszichológiai- és egyéb társtudományokat érintő ismereteiből merítsen és mutasson némi betekintést, a tételes jogi előírásoktól a nonverbális kommunikáción keresztül az agy emlékezésének folyamatáig.

Mondhatnánk, hogy nincs két egyforma kihallgatás, pedig de van… nagyon sok. Hiszen nem nagy kihívás pl. gyanúsítottként kihallgatni valakit, ha az áruházban elkövetett lopását felvette 2 kamera is, és a kihallgatót kevésbé érdekli, hogy mint mond a gyanúsított. Ha beismer jó, talán segít magán, de ha nem úgy is jó a rendőrnek. De ez a sok sablonos munka nem lehet oka, hogy rossz kihallgatások miatt emberek sorsa, családok élete sérüljön, vagy menjen helyrehozhatatlanul tönkre.

Ugyanakkor egészen más kihallgatni egy szexuális kényszerítést, erőszakot átélt sértett nőt, vagy ellenkezőleg, egy erőszakos bűnözőt, netán egy fehérgalléros bűnözőt, aki mellett a 50 vagy 100 ezer forint óradíjért dolgozó kiváló felkészültségű ügyvéd van. Egy igazán jó szakember ezek bármelyikét ki tudja hallgatni, mégpedig magas szakmai színvonalon, közelebb hozva az ügy megoldását, ahogyan a legbiztosabbnak tűnő ügyet is elszúrhat egy érdektelen, felkészületlen, rossz kihallgató.

Egy ilyen eset történt, amikor a 2000-es évek elején Budapesten egy nagyon csinos fiatal nő dolgozott egy külföldiek által üzemeltetett vendéglátó helyiségben. A nő elkövette azt a hibát, hogy 6.000 forintot emelt el a kasszából, amit a belső kamera rögzített. A külföldi főnökei értékrendjében a nő -kultúrájukból adódóan is- egészen más helyen állt, mint a mi társadalmunkban. Miután észlelték a lopást, szembesítették a kamera felvételével, majd közölték, hogy nem hívják a rendőrséget, ha orálisan kielégíti őket. Ezt a hölgy megtagadta, melyet követően órákra bezárták egy helyiségbe, majd újból felajánlották neki, hogy kielégítheti őket a szabadságáért. Végül némi fajtalanság elszenvedése után elengedték. Meleg volt, a szemrevaló, dús keblű, blúzban és rövid szoknyában lévő nő sokkos állapotban utazott haza vidékre, miközben több budapesti rendőr-kapitányságra is bemehetett volna. Mire hazaért úgy döntött feljelentést tesz, még akkor is ha elemelt néhány ezer forintot. Amikor a lakóhelyén lévő rendőrségre bement az ott kihallgató megalázta, szinte lekurvázta, nem titkolva, hogy mi a véleménye arról, hogy aki így öltözve dolgozik a külföldi férfiak között, ne csodálkozzon, ha hasonlóan jár és egyébként is, miért lop. A rendkívüli tárgyi súlyú szexuális- és egyéb, személyes szabadságot sértő bűncselekményről felvett egy 10 soros feljelentést, majd közölte, hogy az ügy nem rájuk tartozik, mert Budapesten követték el, az ügyet át fogják tenni. A hölgy úgy ment be a rendőrségre, hogy azt hitte segítséget kap, mégpedig nem csak jogi, hanem pszichés segítséget, megértést, védelmet és támogatást, e helyett még jobban megalázták. Olyan mély lelki sebet okozott az alkalmatlan kihallgató, hogy miután áttették hozzánk az ügyet nem akart szóba sem állni velünk, és nem volt hajlandó beszélni a történtekről, teljesen befordult, és bizalmatlanná vált, az sem érdekelte, hogy milyen jogi következményei lehetnek, ha tanúként a valót elhallgatja az ügy lényeges körülményeire vonatkozóan. Az elkövetőket őrizetbe vettük, de a hölgy tanúvallomása nélkül még az előzetes letartóztatás indítványozására sem kerülhetett sor, és nem is sikerült bizonyítani a szexuális bűncselekményt. Egy megfelelő kihallgatással ez nem lett volna probléma, és egészen biztosan a hölgyben sem maradt volna életre szóló seb, amelyet nem csak a bűncselekményt elkövetők, hanem a “Rendőrség” is okozott. Te ne légy ilyen kihallgató, vagy ilyen kihallgatás elszenvedője!

A közelmúltban a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon tárgyaltam, ahol egy kisebb értékre elkövetett sikkasztással vádolt férfit védtem, aki valóban ártatlanként ült a vádlottak padján. A tárgyalás előtt egy ifjú jogász kolléga jelezte, hogy szeretne eljönni a tárgyalásra, mert jogi szakvizsga előtt áll, és büntető ügyekben nem szokott eljárni, szeretne egy kis gyakorlati tapasztalatot szerezni. Így eljött és hallgatóságként jelen volt a tárgyaláson. Az ügyet tárgyaló már igen tapasztalt bírónő rendkívül arrogánsan, nyíltan ellenszenvesen, prejudikálva hallgatta ki a vádlottat. Kifejezetten ellenségesnek éreztem én is és a védencem is. Miután kijöttünk a tárgyalóból a jogász kolléga hozzán érve azzal kezdte, hogy “Úristen! Milyen ellenséges volt a bírónó! El akarja ítélni, már eldönötte mielőtt kihallgatta volna!” Nos, azt nem tudom it hoz a jövő, hiszem hogy felmentés lesz az ügy vége, de az biztos, hogy a kihallgató bírónő óriásit hibát követett el, ha még a kívülállóban is olyan benymást kelltett, hogy nem volt elfogulatlan… ez még akkor is hiba, ha a perrendi szabályokat egyébként megtartotta volna. Az ilyen kikérdezés ugyanis a legtöbbször ahhoz vezet, hogy a kérdezett bezárkózik, igyekszik a legkevesebbet mondani, azt is tőmondatokban, és számtalan rendkívül fontos információt nem fog megismerni a kihallgató…

Ha érdekel a kihallgatás művészete, akkor remélem találsz az érdeklődésedet felkeltő tartalmat.

Ha kihallgatással kapcsolatos kérdésed, jogi problémád, vagy akár érdekes történeted van, írj bátran.

Dr. Csontos Zsolt LL.M., gazdasági büntetőjogi szakjogász

+3630/768-7595, drzscsontos@icloud.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .